Examentraining; iets voor jou? (Ja!)

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met leren voor je examens.

 

Nee, maak je geen zorgen, dat is niet waar! Dat is iets wat leraren vaak zeggen om je te motiveren, maar het heeft negen van de tien keer een averechts effect. Wat wél belangrijk is, is dat je je goed voorbereid op je examens. De examenperiode is een ontzettend stressvolle tijd, zelfs voor de meest voorbereide én meest stressbestendige studenten. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. En nee, dat bedoel ik hier niet op de figuurlijke, metaforische manier, maar écht; er bestaat namelijk zoiets als examentraining. Lees mee!

Examens zijn niet niks 

Ook al voelt het misschien, in eerste instantie, als een luxe, of iets wat je niet nodig zou moeten hebben; het is eigenlijk heel logisch om examentraining te gebruiken bij het voorbereiden op de eindexamens. De examenperiode stopt je namelijk, als student, in een situatie waar je nog nooit in hebt gezeten. Het officiële deel, maar ook de stress van hoeveel er van de toetsen afhangt plus de setting, die vrij anders is dan hoe je normaalgesproken toetsen maakt. Het is sowieso al vrij veel druk, dus waarom zou je ook nog eens in je eentje het hele leerproces doormaken? Je gaat iets doen wat je nog nooit op deze manier gedaan hebt, met een leer -en voorbereidingsproces wat ook anders is dan leren voor een toets of een mondeling—dus een beetje hulp gebruik klinkt eigenlijk best logisch. Toch? 

Examentraining 101 

Plus, zo spannend is examentraining niet. Vaak gebeurt examentraining bij een bijleskantoor of andere instantie die meerdere soorten hulp en training aanbiedt aan middelbare scholieren (en soms ook studenten). Je gaat één tot een aantal keer in de week met een groepje of alleen naar een examentraining. Elk vak heeft z’n eigen examentraining, met een leraar die alleen focust op dat vak. Ook is het niet als een normale les; de docent focust actief op de dingen die jij nog wil weten en waar jij nog aan wil werken. Als het niet op jou afgesteld was, was het bovendien een hoogst onnuttige examentraining. Verder probeert de docent bij een examentraining specifiek te doorgronden hoe ze jou het beste kunnen helpen. Het is dus hele directe, toegepaste hulp. Ook worden er tijdens examentrainingen vaak proefexamens gemaakt. Die kan je uiteraard ook zelf doen tijdens je voorbereidingen (en dat is ook zeker aan te raden) maar een docent ernaast kan nét dat zetje geven om het allemaal nog net iets serieuzer te nemen, ook bij het oefenen. 

 

Onthoud dus dat je er in de examenperiode niet alleen voor hoeft te staan; het is al spannend genoeg. Leer ze en veel succes!