Vind jouw perfecte overhemd

Je kan eigenlijk nooit de fout in gaan met een goed pak; het liefst ook nog driedelig. Maar hoe begin je daaraan? Simpel: met een goed overhemd. Een paar mooie, passend overhemden kopen maakt elke casual outfit nét dat beetje chiquer, en verandert elk pak van een acht naar een tien. Maar waar komt het overhemd, een kledingstuk waar we als beschaafde mens al honderden jaren bij zweren, eigenlijk vandaan? En hoe vind je jouw ideale overhemd? 

Een stukje geschiedenis

Al in de 18de eeuw droeg men overhemden. Uiteraard eerst alleen de mannen en de jongens; vrouwen droegen in die tijd bloezen met wijdere mouwen en andere kragen, maar op ten duur werden overhemden ook in de vrouwenmode een staple. Dit komt voor het overgrote deel door de brede toepassing van het kledingstuk en het chique uiterlijk, dat nog altijd in de mode is en daar ook nog even niet uit zal gaan. Een goed overhemd bestaat uit een aantal onderdelen; de belangrijkste hiervan zijn de boord en de manchetten. Er zijn allerlei verschillende boordjes. Tot na de Tweede Wereldoorlog kwamen boordjes—wat wij nu ‘kragen’ zouden noemen—los bij het overhemd. Iemand trok dus elke dag een nieuw boordje aan. Tegenwoordig zit het boordje vast aan het overhemd. Je hebt klassieke, Franse boordjes, maar ook de wat wijdere Italiaanse variant en boordjes met knoopjes. Manchetten zijn de strakke mouwstukken bij de polsen van een overhemd; waar je manchetknopen gebruikt. Manchetknopen zijn een mooie manier om een overhemd en/of pak een chique, persoonlijke flair te geven. 

Jouw perfecte overhemd 

Dus, jouw perfecte overhemd. Het is sowieso goed om te beginnen met een simpel, niet ingenomen overhemd, alleen al omdat kleding innemen nog best weleens prijzig kan worden; zeker bij pakken en andere wat chiquere kleding. Een overhemd off the rack is dus helemaal geen slecht begin. Zorg dat hij bij de schouders goed past, dat de kraag goed dicht kan én dat je je armen kan strekken zonder meteen je halve onderarm te onthullen. Qua kleur kan je eigenlijk niet de fout in gaan met wit. Mocht je nu denken, ‘ja, een wit overhemd, die heb ik al’, dan is de volgende stap lichtblauw, en daarna een licht beige. Op een gegeven moment—dat gaat ook liggen aan je broeken en jasjes—kan je met meer kleuren gaan experimenteren. Dan zijn zwart, donkerblauw, donkerrood en donkergroen ook erg toffe opties. 

 

Kortom, overhemden zijn eigenlijk voor iedereen een aanrader. Ze staan iedereen goed.