Een vaderschapstest: Hoe werkt zoiets?

Er kunnen duizend en één redenen zijn om een vaderschapstest te moeten bestellen. Wie weet is er een legaal element bij betrokken, of is het alleen om de gemoederen van één of beide ouders te sussen. We kennen ze ook allemaal wel; in ieder geval van TV. Maar hoe werkt zoiets, en waar haal je hem? Kortom, wat is het proces van vaderschapstest bestellen tot toepassen? Lees snel mee. We kunnen altijd meer leren over dit soort dingen, toch? Ook al is het misschien een tikje obscuur; een vaderschapstest is zoiets dat niet relevant is, tot het ineens héél relevant is. Dus, laten we gaan!

DNA-testen 

Een vaderschapstest is een onderzoek gebaseerd op DNA. De test kan zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling worden uitgevoerd. Bij een vaderschapstest wordt er van zowel de potentiële vader als de baby DNA afgenomen; bij een baby die nog in de buik zit, wordt dit via bloedwerk gedaan—anders is het een simpel wattenstaafje langs de binnenkant van de wang, zoals je ook in politieseries weleens ziet gebeuren. Het DNA wordt vervolgens in een laboratorium met elkaar vergeleken; zo kan er bekeken worden op hoeveel punten het met elkaar overeenkomt. Op hoe meer punten het DNA overeenkomt, hoe groter de kans is dat de persoon wiens DNA is afgenomen ook écht de vader van het kindje is. 

Oorzaak/gevolg 

Je kan op veel plekken een vaderschapstest krijgen. Het zal ook liggen aan de situatie. Als de test nodig is om een medische of persoonlijke reden, is het zaak om je apotheek en/of huisarts te raadplegen voordat je een bestelling of besluit maakt. Mocht het via de rechtbank gaan, omdat er bijvoorbeeld een rechtszaak of juridisch onderzoek aan het vaderschap verbonden zit—denk aan alimentatiezaken—zal de rechtbank onafhankelijke partijen hebben die de testen kunnen afnemen en uitvoeren. Wat het ook is, een goede vaderschapstest is eigenlijk altijd betrouwbaar. Waar het ook nog aan ligt is wie de test aanvraagt. Wanneer de moeder een test aanvraagt bij de rechtbank, omdat een vader bijvoorbeeld het vaderschap niet wil erkennen, is de potentiële vader ten alle tijden verplicht hieraan mee te werken en moet deze ook alimentatie betalen mocht de test positief uitvallen. Een kind mag altijd een vaderschapstest aanvragen. De enige die dit eigenlijk niet mag in de rechtbank, is een potentiële vader. Wél mag deze een onderzoek aanvragen en een verzoek tot bijzondere erkenning indienen. 

 

Kortom, de reden voor het aanvragen van een vaderschapstest lopen uiteen, maar het resultaat is altijd één van de twee.