Een vliegende start als ZZP\\’er

Als je werkloos bent of ontslagen wordt, is het soms moeilijk om weer aan de slag te gaan. Misschien heb je wel een baan, maar is die baan niet wat je ervan had verwacht of ben je ontevreden met je salaris. Het kan ook zijn dat je simpelweg liever voor jezelf werkt en niet voor iemand anders. Als je in een van deze situaties zit, is het misschien tijd om te overwegen om als ZZP'er te starten. Maar waar moet je dan precies beginnen?

ZZP'ers zijn ondernemers die zelfstandig werken. Ze zijn eigen baas en bepalen daarom ook hun eigen werktijden en vakanties. Vaak zijn ze ook flexibeler dan werknemers met een vast contract. Zo kunnen ze makkelijker stoppen met werken als ze dat willen of juist extra uren maken als er sprake is van een piek in aanvragen. Ook hebben ze vaak meer vrijheid in het uitvoeren van de werkzaamheden. Ze hebben vaak de mogelijkheid om thuis te werken, wat voor sommige mensen erg prettig is. Toch kan het lastig zijn om de eerste stap te zetten naar een bedrijf waar je zelf helemaal verantwoordelijk bent voor de omzet. Gelukkig sta je er niet alleen voor en zijn er genoeg organisaties die je kunnen bijstaan als je er even niet uitkomt. In deze blog geven we tips over hoe je de eerste stappen zet als ZZP'er.

De eerste opdrachten

Als je gaat starten als ZZP’er kan het soms lastig om in aanraking te komen met de eerste opdrachten. Het is een voordeel als je in het verleden al een netwerk hebt opgebouwd doordat je bijvoorbeeld werkzaam bent geweest bij een bedrijf in dezelfde branche. Maar wat als je dit netwerk niet hebt? Gelukkig zijn er diverse partijen die als tussenpersoon fungeren, een tussenpersoon die opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar in contact brengt. 

Ben je een designer, journalist of misschien wel een leraar? Dat maakt voor younited.nl niet uit. Ze bieden een platform die bijdraagt aan de mogelijkheid om succesvol te zijn als ZZP’er. Ze helpen je een netwerk op te bouwen, ongeacht welk vakgebied het is. 

Je kunt als ZZP’er een profiel aanmaken. Op deze manier kun je opdrachtgevers informeren over je vaardigheden en kwaliteiten. Sommige opdrachtgevers kunnen bijvoorbeeld iemand zoeken die heel erg thuis is met een bepaalde software of misschien wel iemand die meerdere talen spreekt. Younited gaat vervolgens op zoek naar een match tussen opdrachtgever en een zelfstandig ondernemer. Dit kan al snel resulteren in je eerste zzp opdrachten. Op deze manier vlieg je uit de startblokken bij een nieuwe start als ZZP’er.